27 Mart 2012 Salı

NLP Nedir?




NLP Nedir?
NLP’nin açılımı, Neuro Linguistic Programming, yani sinir sistemimizi, iletişim kanallarımızı kullanarak programlamak anlamına gelmektedir.
NLP’nin Neuro kısmı, bütün duygularımızı, düşüncelerimizi ve bunların bedenimiz üzerindeki etkilerini kapsar. Canımız sıkıldığı zaman başımız ağrır. Başımız ağrıdığında canımız sıkılır. Bütün bunlar, düşüncelerimizin bedenimiz ve sinir sistemimiz üzerindeki yansımalarıdır. NLP ile, düşüncelerimizi ve duygularımızı yönetebiliriz. Bütün içsel süreçlerimiz için, uygulanabilecek bir NLP Tekniği vardır.
NLP'nin Linguistic kısmı, içsel konuşmalarımızı, duyduklarımızı, dinlediklerimizi kapsayan iletişim alt yapısıdır. Kendi içsel konuşmalarımız bazen bizi çıkmaza sokabilir. Uzun süre bir acı dolu durumu kendi kendimize tekrar ettiğimizde, bu durum var olan sorunu daha da büyütür. NLP’nin Linguistic kısmı, içsel konuşmalarımızı yeniden düzenlememizi sağlar.
Programming kısmı ise, bütün bu değişim süreçlerini, etkili ve kalıcı bir alışkanlık olarak bilinçaltımıza yerleştirme sürecidir. Bir şeyi bir kez yapmak ya da düşünmek, onu hayatımızı sonuna kadar yapacağımız anlamına gelmez. Programlama kısmı, değişimi gelecekte de yaşamamızı sağlayacak olan alışkanlık kalıplarını oluşturmamızı sağlar.
NLP bir terapi yöntemi değildir. Ancak bir terapiden çok daha hızlı ve kalıcı olarak sorunları çözebilmektedir. NLP bir gelişim ve değişim modelidir. İnsanlara sağlıklı düşünmelerini, duygularını kontrol edebilmelerini ve bu değişimi kalıcı bir hale getirebilmelerini öğretir.

Ayrıca şu konular da ilginizi çekebilir:
NLP KitaplarıNLP TarihçesiNLP Pratisyen EğitimiNLP Uzmanlık EğitimiNLP Trainer Eğitimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz...
Mustafa Çay Akademi

www.mustafacay.com