31 Mart 2012 Cumartesi

Sosyal Fobi Nasıl Başlar?


Sosyal Fobi Nasıl Başlar?

Sosyal Fobi, zaman içerisinde oluşur. Bunda ailenin ve çevrenin çok büyük faktörü vardır. Çoğu sosyal fobi durumunda aile tamamen suçludur. Ama hiçbir anne baba, çocuğuna zarar vermek istemez. Zaten anne babaların yaptığı en büyük hata da budur. Çocuklarını korumak adına onlara çok büyük zarar verirler.
Çocuk büyümeye başladığı dönemden itibaren, eğer kendine güvenmesini engelleyecek telkinlere ve davranışlara maruz kalırsa, kendini ifade etmek istediği her defasında durdurulursa, bir toplum içerisinde başka birisiyle kıyaslanırsa, sosyal fobinin temelleri de sağlam bir şekilde atılır.
Güven ve sevgi ortamında yetişen bir insanda, sosyal fobinin ortaya çıkması çok zordur. Eğer kimse sizi dinlemezse, sizin fikirlerinizi kimse ciddiye almazsa, toplum içerisinde kimse sizinle ilgilenmezse, bir de bunun üzerine aşağılayıcı telkin ve davranışlara maruz kalırsanız, en sonunda kendinize koyacağınız teşhis sosyal fobidir.
Bazı insanlar yukarıda söz ettiğimiz durumlardan daha da güçlenerek çıkarlar. Bazıları her şeyi içine atar ve inanılmaz hassas davranırlar. Bazı insanlarsa, aşırı öfkeli bir tutum sergilerler.
Sosyal fobi, içinize attığınız yada öfkelenip dışarıya patladığınız durumlar için geçerlidir. İkisi de istenen şey değildir. İstediğimiz, her ortamda duygularınızı kontrol ederek tepki vermenizdir.
Olumsuz telkinlere maruz kaldıkça, kişi zayıflamaya ve kendine olan güvenini daha da kaybetmeye başlar. İşte bu noktadan itibaren kendisini toplumdan soyutlar ve sonra da sosyal fobi, artık bir gerçek haline dönüşür.

Kaynak:

Mustafa Çay Akademi
NLP ve Koçluk Merkezi
Selanik Cad.41/9 Kızılay/Ankara

Tel: +90 312 419 67 87

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz...
Mustafa Çay Akademi

www.mustafacay.com