31 Mart 2012 Cumartesi

Sosyal Fobi Nedir?


Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, halk arasında “utangaçlık” olarak da bilinir. Kökenleri çocukluk dönemlerine dayanır. Gizlenme, kaçma, sosyal bir ortamda bulunmama, sürekli izlenme korkusu gibi belirtilerle kendini gösterir.
Sosyal fobi Amerika’da insanların en sık uzman desteği aldıkları konuların başında gelir. Hatta çoğu insan, bir topluluğa konuşma yapmak yerine, avuç dolusu böceği yemeyi bile tercih edeceklerini söylemektedir.
Sosyal fobi, insanların arasında rezil olma, küçük düşme gibi sebeplerle, bilinçaltı zihnimizin bizi korumasından başka bir şey değildir.
Sosyal fobi yaşayan kişiler, geçmişte büyük olasılıkla bir topluluk içerisinde küçük düşmüş yada rencide olmuşlardır. Zaman içerisinde bu durum yenilmediği taktirde, sosyal fobi ortaya çıkar.
Sosyal fobi, yani içe kapanma ve insanlardan uzak durma problemi, kişinin yaşamındaki en büyük kaoslardan birisi olabilir. Fırsatları kaçırmasını, iş tekliflerini değerlendirememesini, sevdiği insana açılamamasını sağlar.
Ancak güzle haber şudur ki, sosyal fobi genetik bir rahatsızlık yada bir virüs değildir. Tamamen zihnimizde yapacağımız birkaç küçük oyunla değiştirebileceğimiz bir durumdur. Sosyal fobiye sebep olan şeyler yıllar içerisinde kazanılan alışkanlıklardır. Ama bu alışkanlıklar bir işe yaramaz. Eğer o işe yaramayan alışkanlıkları yenileriyle değiştirebilirseniz, sosyal fobi tarihe karışacaktır.
Üstelik bunu dünyada başaran ilk kişi de siz olmayacaksınız.
Sosyal fobi yenilebilir. Tamamen ortadan kaldırılabilir. Ve NLP bize bunun en etkili araçlarını sunar. Sosyal fobiden kurtulmak için, bireysel koçluk programlarımız yada eğitimlerimiz size yardımcı olabilir.

Kaynak:

Mustafa Çay Akademi
NLP ve Koçluk Merkezi
Selanik Cad.41/9 Kızılay/Ankara

Tel: +90 312 419 67 87

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz...
Mustafa Çay Akademi

www.mustafacay.com