9 Nisan 2012 Pazartesi

NLP Yöntemlerinin İşe Yaraması İçin 5 Kural



NLP, değişimin hızlı ve etkili bir modelini sunar. Ancak bu değişimin sonuç verebilmesi için, bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Bütün teknikler özgün bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda esnektir. Her bir NLP tekniği, sizin hayal gücünüzle birlikte, bambaşka bir yapıya dönüşebilir. Bu kurallar yalnızca NLP ve Koçluk uygulamaları için geçerli değildir. Aklınıza gelebilecek hemen her duruma uyarlanabilir. Bu kurallar matematik öğrenirken de geçerlidir, bir yabancı dil öğrenirken de…
Şimdi bu basit ama önemli kurallara bir göz atalım

1-Yöntemlerin Gücüne İnanın: NLP, bir “Sihirli Değnek” değildir. Bir değişim yöntemidir. Değişimin gerçekleşebilmesi için, öncelikle zihninizi buna inandırmalısınız. İnanç, beynimizin yakıtıdır. Değişime olan inancınız, değişimin hangi yöntemle gerçekleşeceğinden daha önemlidir. İnsanlık tarihi boyunca elde edilen tüm başarılar, birilerinin buna inanmasıyla mümkün olmuştur. Siz kendinize inandığınız zaman, değişimle aranızdaki en büyük engeli kaldırmış olursunuz.
2-Uygulayın: Sonuç alıncaya kadar, NLP Tekniklerini yaşamınıza uyarlamalısınız. Bilgi tek başına anlamsızdır. Bilginin işe yaraması için onu kullanmanız gerekir. Herkesin aklına zaman zaman muhteşem fikirler gelir. Fikirler uçucudur. Tıpkı buharlaşan su damlaları gibidir. Onları yakalamalı, eyleme geçmeli ve sonuçlandırmalısınız. Birçok NLP tekniği, tam anlamıyla yaşam değiştiren bir mucizeye sahiptir. Tabi ki, siz onu kullandığınız taktirde…
3-Israrcı Olun: Değişim süreklilik gerektirir. Motivasyonunuz düştüğü anda toparlamalısınız. Israrcı olmalı ve sonuç alıncaya kadar üstüne gitmelisiniz. Değişim bir disiplin gerektirir. İçsel disiplininizi, düşüncelerinizi değiştirerek şekillendirebilirsiniz. Kendinizle olan konuşmalarınız hep sizi motive etmeli. “Yapamam” kelimesi daha zihninize girer girmez onu uzaklaştırabilmelisiniz.
4-Hayal Gücünüzü Kullanın: Zihnimiz sınırsız düşünür. Bizler hayal edebileceğimizden çok daha güçlüyüzdür. Zihnimiz bize zaman zaman oyun oynayabilir. Zayıf olduğumuz yönlere odaklanmamızı sağlayabilir. Oysaki bu bir tuzaktır. Bu tuzağa düşmemek için, hayal gücünüzün daima yapıcı düşüncelerle meşgul olmasını sağlamalısınız. NLP hayal gücünüzü zorlayabileceğiniz bir alandır. Her tekniğin başarısı hayal gücünüze bağlıdır. Tıpkı çocuklar gibi olun. Sürekli mükemmele ulaşma konusunda hayaller kurun.
5-Esnek Olun: Bir yöntem işe yaramadıysa, başka bir yöntem deneyin. NLP alet çantasındaki teknikler öylesine güçlü ve çeşitlidir ki, sizin işinize yarayacak bir teknik mutlaka vardır. Ancak pes ettiğinizde ve başarısızlığı kabullendiğinizde, çözüm gözünüzün önünde bile olsa onu göremeyebilirsiniz. Her zaman bir seçenek olduğuna inanın. Bu, kendini kandırmak değildir, bu gerçekçi olmak demektir. Che’nin dediği gibi, “Gerçekçi olun, imkansızı gerçekleştirin!

Ayrıca Şu Konular da İlginizi Çekebilir:

 
İndirParça İsmiOynatBüyüklükUzunluk
downloadnlp_yontemlerinin_ise_yaramasi_icin_5_kural3.7 MBmin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz...
Mustafa Çay Akademi

www.mustafacay.com