9 Nisan 2012 Pazartesi

NLP Bir Sihirli Değnek midir?



NLP çok güçlü bir değişim metodudur. Ancak onu bir sihirli değnek gibi görmek yanıltıcı olabilir. Çünkü NLP Tekniklerinin etkisi herkeste farklı hissedilir. Bazıları, küçük bir uygulama ile yıllardır baş edemediği bir problemi yenebilirken, bazıları ise onca uygulamaya rağmen tek bir ilerleme göstermeyebilir.
NLP’nin gücü, ona ne denli inandığımızla doğru orantılıdır çoğunlukla. Bazen tek bir kelime hayata bakışımızı değiştirebilir. Bazen binlerce sayfalık bir kitabın içine gömülürüz, ancak tek bir şey fark edemeyebiliriz.
Buradaki sorun NLP’nin işe yarayıp yaramadığı değil, doğru kişiye, doğru zamanda, doğru uygulamanın yapılıp yapılmadığıdır. Usta bir çilingir, bir kasanın kapısını açmak istediğinde, kasanın içinden gelen sesleri dinler. Doğru şifreyi, doğru sıralamayla girdiği zaman, kasa kolayca açılıverir.
Zihnimiz de bir tür kilitli kasa gibidir. Onu açabilmek için, doğru şifreleri doğru sıralamayla girmemiz gerekir. Başarılı bir NLP Uzmanı, usta bir çilingir gibidir ve karşısındaki insanın duygularına ve düşüncelerine en uygun şifreleri üretir. Bu yüzden NLP’de mazeret yoktur, başarısızlık yoktur. Sadece elde edilen bir sonuç vardır ve bu sonuç da, bizim kullandığımız taktikle ilgilidir.
Bu yüzden “NLP Sihirli Değnek midir?” sorusunun cevabı “Evet”dir. Eğer karşınızda usta bir çilingir varsa, sizin zihninize açılan kapının şifrelerini biliyordur ve onun kullandığı basit bir yöntem bile bir “Sihirli Değnek”dir.
Acemi bir çilingir kapıyı yanlış anahtarla açmaya çalışabilir ve belki de kapı kolayca açılabilecekken bile buna engel olabilir. Yâda kapıyı zorla açmaya çalışır ve kapı kırılabilir.
NLP bütün bunlardan dolayı, öncelikle esnek olabilmeyi gerektirir. NLP Eğitimlerinin ilk gününde öğretilen, “Dirençli kişi yoktur, esnek olmayan iletişimci vardır” sözü buradan gelir.
Eğer doğru kullanmayı bilirseniz, sıradan bir dal bile, bir “Sihirli Değnek” olabilir.

Şu konular da ilginizi çekebilir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaptığınız İçin Teşekkür Ederiz...
Mustafa Çay Akademi

www.mustafacay.com